Inloggen Kosmos

Kosmos

René Simons

Het hele jaar rond frambozen

Het Noord-Brabantse Haaren is sinds 1985 de basis voor Zachtfruitkwekerij Simons waar dankzij innovatieve methodes vrijwel het hele jaar rond frambozen worden geteeld, maar ook rode bessen en bramen. Rene Simons heeft een passie voor vers. Niet alleen binnen zijn eigen organisatie, maar ook in zijn rol binnen de branche.

René Simons
Zachtfruitkwekerij Simons B.V.

Van vollegrondsgroenten naar intensieve teelt

Het agrarisch bedrijf van zijn ouders heeft hij niet overgenomen. De interesse van René Simons ging al op vrij jonge leeftijd uit naar de teelt van groente. Gedurende zijn schoolperiode teelde hij met zijn broers al vollegrondsgroenten zoals prei, bospeen, maar ook augurk. Nadat hij in 1985 afstudeerde aan de MAS maakte hij de keuze om verder te gaan in de teelt. De vollegrondsgroenten liet hij echter achter zich. “Midden jaren ’90 was het lastig om aan grond te komen. Daarom hebben we gekozen voor een intensievere teelt en zijn we gestart met een oppervlakte van 3,5 hectare, ” vertelt Simons. De teelt omvat frambozen, rode bessen en bramen. In 2000 werd het oppervlak van 3,5 hectare nog uitgebreid en in 2015 kwam er een nieuwe locatie in Schijndel bij waar de glasteelt hoofdzakelijk plaatsvindt.

Bestuurlijke activiteiten

Simons zoekt binnen zijn bedrijf continu naar innovatieve mogelijkheden om te telen. In 2016 was hij dan ook de eerste teler in Nederland die frambozen onder glas belichtte. Binnen zijn organisatie wordt Simons ondersteund door zijn partner en 25 medewerkers. Tijdens de piek zijn er nog ongeveer 30 seizoenswerkers actief. Dat geeft hem de ruimte om zich ook bestuurlijk in te zetten. Binnen de Veiling Zaltbommel vervult hij sinds 2018 de rol van voorzitter. Daarnaast is hij ook voorzitter van de klankbordgroep Arbeid binnen de Nederlandse Fruittelersorganisatie.

“De cooperatieve gedachte vind ik mooi”

“Wij hebben ons midden jaren ’90 aangesloten bij Veiling Zaltbommel. Zij waren toen al meer gespecialiseerd in zachtfruit,” vertelt Simons. “Het is een prettige samenwerking. Bij Veiling Zaltbommel is er aandacht voor de teler en behalen de beste prijs. Als voorzitter zie ik natuurlijk ook de mogelijkheden hoe we dingen nog beter kunnen doen. Hoe kunnen we telers bijvoorbeeld nog beter adviseren en het maximale uit de markt halen. Het samenspel is hierin belangrijk, die coöperatieve gedachte vind ik mooi,” licht Simons toe. Simons verkoopt het merendeel van zijn product via bemiddeling, maar een deel voor de klok. “Als we ’s ochtends geplukt hebben, wordt het soms dezelfde dag nog geladen en komt het product zo vers mogelijk bij de klant terecht.”

Maximaal ontzorgen

Richting de toekomst liggen er ook uitdagingen voor de veiling in het vooruitzicht. “De energiekosten rijzen de pan uit en we moeten de producten dan ook naar een hoger prijsniveau zien te krijgen. Ook de arbeidsmarkt vormt een uitdaging, het is lastig om aan mensen te komen. De groeikansen van de veiling richten zich op het maximaal ontzorgen van de teler. Het maximaal ontzorgen brengt rust voor mij, ik kon mijn focus leggen op de teelt. De veiling neemt de rest voor de rekening, zoals de verkoop, facturatie, ondersteuning op kwaliteits eisen en verpakken. sluit Simons af.

Ook lid worden?

Meer dan 100 leden zijn aangesloten bij Veiling Zaltbommel!